Zeven vaak gestelde vragen over het maken van online cursussen

Ze zijn helemaal hot. Online cursussen. Ook wel online programma’s genoemd (Nee, dat is niet een programma van de BNN-VARA op Youtube).

Door Covid19 hebben nog meer mensen deze markt ontdekt. Misschien heb je er al eens over nagedacht om zelf een online cursus te maken? En wellicht ook wel eens mee bezig geweest?????

Zoals mijn grootmoeder zei (of was het mijn moeder?): bezint eer gij begint

Daarom wil ik 7 veelgestelde vragen behandelen, waarvan ik denk dat het goed is als je daar over nagedacht hebt, voor je aan het maken van je online cursus gaat beginnen.

1) Waarom maak je een online cursus?

Een online cursus is een verlengstuk van je bestaande onderneming. Je kan meer mensen begeleiden dan je ooit een op een kan doen. Omdat een online cursus altijd beschikbaar is, kan jouw cursist in zijn of haar eigen tijd de lessen bekijken en uitvoeren. Daarbij bepalen zij zelf hun tempo, je hoeft dus niet een gezamenlijke vaste afspraak te hebben. Dat geeft vrijheid aan beide kanten.

En omdat alles online staat, kan je de verkoop van je cursus automatiseren, zodat je een extra (passieve) inkomstenstroom kan maken.

2) Kan je in mijn vakgebied ook een online cursus maken?

Binnen nagenoeg alle beroepsgroepen is het mogelijk om een online cursus te maken. Anders gezegd, als er boeken over jouw vakgebied bestaan, dan is een online cursus ook mogelijk.

Wat overblijft is de vraag welke inhoud je in je cursus stopt. Daar speelt creativiteit en professionaliteit een rol. Voor een online cursus wil je je kennis of ervaring vertalen in een vastgesteld format. Dat is voor de een makkelijker dan voor de ander. Hoe creatief ben jij hier in?

Wil je hierbij hulp hebben, neem contact met me op over de mogelijkheden van coaching, of check de uitgebreide informatie op de website: https://www.jouwcursusonline.nl/

3) Voor wie maak je jouw cursus?

Zeg niet iedereen. Of voor mijn klanten. Jouw doelgroep voor je online cursus is niet perse dezelfde als de doelgroep waar je nu mee werkt. De mensen die je online cursus kopen zijn mensen die het fijn vinden om een zelfstudie te doen. Als jij nu een coachklant hebt die nog nooit een instructievideo heeft bekeken, is de kans klein dat ie je cursus koopt. Maak voor je cursus een nieuwe beschrijving van je online doelgroep.

4) Wat kan je verdienen met een online cursus?

Bij veel mensen zie ik euro-tekens verschijnen als ze over online cursussen praten. Helaas is de praktijk weerbarstiger. Hoeveel jij kan verdienen hangt af van hoe jij jouw bedrijf en jouw cursus in de markt zet. Hoe goed jouw cursus voldoet aan de behoefte van je doelgroep, al dan niet gecreëerd. En uiteraard aan de kwaliteit van je cursus. Voor de een is een online cursus een mooie aanvulling op zijn inkomen. Voor de ander kan het volledig vervangend zijn van het inkomen.

5) Hoe moeilijk is het om een online cursus te maken?

Het maken van een online cursus bestaat uit 2 onderdelen. De inhoud en techniek. Je aandacht moet denk ik uitgaan naar de inhoud. Als jij een expert bent op jouw vakgebied, dan geloof ik dat je goed weet wat in je cursus past. Let wel op dat het niet te groot maakt. Je eerste cursus hoeft niet een 2000 euro product te zijn. Begin met iets kleiners zodat je ervaring op doet met het maken.

Techniek is een ander aspect. Ik zie veel ondernemers uit kostenoverweging kiezen voor technisch complexe platforms, waardoor ze veel tijd met het neerzetten van hun cursus. De leercurve van een online leerplatform is vaak steil.

6) Hoeveel tijd kost het om een cursus te maken

Tijd is relatief. Hoe groot wordt je cursus? Als je nog nooit een cursus hebt gemaakt, dan bestaat de valkuil dat je al je kennis in 1 cursus wilt stoppen. Doe dat niet! Begin met een korte cursus, bijvoorbeeld 4 of 6 lessen. Hoeveel tijd kost het jouw om die lessen uit te werken, op te schrijven en eventueel op te nemen?

Het technisch neerzetten hebben we het net over gehad. Hier kan je veel tijd in verliezen. Je kan het technische deel ook uitbesteden of een dedicated platform aanschaffen, zie hieronder.

De meeste tijd zal in de marketing en verkoop gaan zitten. Want dat is het moment dat je ook daadwerkelijk wat kan verdienen. Marketing is een doorlopend proces.

7) Welke software heb je nodig voor een online cursus?

Er zijn vele mogelijkheden om een cursus online te zetten. Met WordPress en een betaald leer-managementsysteem (LMS) kan je het relatief goedkoop opzetten, dit vraagt wel meer werk dan een platform dat speciaal gemaakt is voor online cursussen. Voor de laatste betaal je dan weer meer. ik heb een handige survey om je te helpen met de keuze voor het juiste platform: Welk platform past bij jou?

Ik werk sinds 2014 met Kajabi. Kajabi is een ogenschijnlijk duurder platform maar dat wordt snel minder als je alles bij Kajabi onderbrengt: je website, je emailmarketing, je funnels, je leeromgeving, je videoplatform, de kosten van je websitebouwer. En wat nog veel interessanter is: met Kajabi zijn al die tools geïntegreerd en bespaar je jezelf als ondernemer kostbare tijd. 

Hoewel ik zeer enthousiast ben over dit platform, is één hickup aan Kajabi. Het systeem kan niet rechtstreeks met iDeal betalingen overweg. Voor mijn klanten heb ik daarom de service Linktopay opgezet. Linktopay is het missende puzzelstuk tussen Kajabi en jouw iDeal betalingen (of Bancontact, Sofort etc).

Ga naar Kajabi >>
Bekijk Linktopay >>

Wat is jouw volgende stap

Alles begint met een keuze:

Wil jij jouw online cursus dit jaar nog online hebben of niet?
Zo nee, schrijf onder deze blog waarom niet.
Zo ja, wat is dan jouw volgende stap om dat te realiseren? Laat het ook weten hieronder.

Twijfel je of je het moet doen? Neem eens contact met me op en we bespreken de mogelijkheden hoe ik je daarbij kan helpen. Te denken valt aan coaching, een DIY-training, of gewoon even een kort advies om er achter te komen wat jouw volgende stap is. Stuur mij een email op: [email protected]

Nog vragen?

Deze blog is eerder gepost op: Zeven vaak gestelde vragen over het maken van online cursussen

Heb jij nog een vraag over online cursussen, het maken daarvan, het verkopen, loop je vast in het maken of anderszins? Neem vooral contact met me op

Blijf gefocust, blijf groeien en inspireer de mensen om je heen.

Bastiaan

Bastiaan de Koning - Online Cursus & Kajabi Specialist

Hi, ik ben sinds 2014 online ondernemer en gespecialiseerd in het bouwen van online cursussen en leeromgevingen. Met name met het softwareplatform Kajabi. KlantGenerator is mijn bedrijf. JouwCursusOnline is mijn blog voor online leeromgevingen. Op KJB-Users.nl geef ik specifieke informatie voor Kajabi gebruikers. Wil je ondersteuning bij jouw online cursus of bij het opzetten van jouw online business met Kajabi? Neem contact met me op voor vrijblijvend advies. 

JouwCursusOnline.nl - KlantGenerator.nl - Kajabi-Users.nl - Linktopay.nl 

Contact